Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΣΟΥΝΙΟ - SOUNIO


Στην άκρη της χερσονήσου του Σουνίου που αποτελεί το νοτιότερο τμήμα γης της Αττικής οι Αθηναίοι ίδρυσαν ιερά τιμώντας δύο από τους μεγαλύτερους θεούς τους την Αθηνά και τον Ποσειδώνα. Το ιερό του Ποσειδώνος βρίσκεται μέσα στο φρούριο που προστάτευε τα παράλια της Αττικής. Ο ναός κατασκευάστηκε από το λευκό μάρμαρο της Αγριλέζας στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., στην απόκρημνη νοτιοανατολική άκρη της χερσονήσου πάνω σε παλαιότερο πώρινο ναό του τέλους του 6ου αιώνα π.Χ., ο οποίος είχε καταστραφεί πριν από την ολοκλήρωση του κατά την εισβολή των Περσών το 480 π.Χ. Πριν από την ίδρυση των ναών στο τέμενος είχαν τοποθετηθεί μαρμάρινοι κούροι που καταστράφηκαν επίσης από τους Πέρσες. Ο περίπτερος Δωρικός ναός ( διαστ. 31,12 χ 13,47 ) είχε 6 χ 13 κίονες.
Πάνω στο επιστύλιο του προνάου υπήρχε ζωοφόρος με ανάγλυφη διακόσμηση, έργο Κυκλαδιτών τεχνιτών, η οποία συνεχιζόταν και στις τέσσερις πλευρές. Τα θέματα της ήταν σκηνές από τους μύθους της Κενταυρομαχίας, της Γιγαντομαχίας και τους άθλους του Θησέα.
Στο χαμηλότερο λόφο βόρεια του ιερού του Ποσειδώνα ιδρύθηκε το ιερό της Αθηνάς κοντά σε έναν ακανόνιστο κυκλικό περίβολο, ένα αρχαιότερο τέμενος αφιερωμένο σε ανδρική θεότητα.
Στην Αθηνά ήταν αφιερωμένοι δύο ναοί, ο μικρός ορθογώνιος δωρικός ναός των αρχών του 6ου αιώνα π.Χ. που καταστράφηκε από τους Πέρσες και ο νεότερος και μεγαλύτερος ιωνικός ναός με ένα βωμό στη νότια πλευρά του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου